Kategoriler: Logo ERPLogo Kobi

Mali Dönem Bağımlı Logo Devir İşlemleri

DEVİR İŞLEMLERİ
 
1.Devir Nedir ?

Devir, firmalar için tanımlanmış olan mali yıl sonunda, muhasebe açısından tüm hesapların kapatılması ve resmi belgeler hazırlandıktan sonra muhasebe ve ticari sistem işlemlerinin etkilerinin yeni bir mali döneme açılış işlemleri şeklinde kaydedilmesidir.

2.ÖNEMLİ UYARILAR !!!

 
Devir işleminin yapılacağı firmada hiçbir kullanıcının çalışmaması gerekir.
Devir öncesinde tüm verilerin yedekleri alınmalıdır.
Devirden önce data dosyalarının sağlıklı olduğundan emin olunmalıdır.
Firmanın dönemleri arasında devir işlemi yapılacaksa öncelikle yeni dönem açılıp, dönem dosyaları oluşturulmalıdır.
Devir sonrası oluşan açılış fişlerine raporlama dövizi bakiyeleri devredecektir. Yerel para birimi bakiyesi ve raporlama dövizi bakiyesi uyumsuz olmamalıdır. Örneğin Yerel para birimi bakiyesi Borç, raporlama dövizi bakiyesi Alacak olan kartların bakiyeleri devredilmeyecektir.
Devir işlemine başlamadan önce; bir önceki mali yılda maliyetlendirme işlemlerinin tamamlanmış olması gerekmektedir. Stok devir işleminde açılış fişlerine getirilecek olan birim fiyat maliyet hesaplanarak bulunacağından, maliyet hesaplamalarının daha hızlı sonuçlanması açısından, devir yapılacak dönemde Dönem Kapama işlemi yapılması performans sağlayacaktır.
D tipi (Depozitolu olarak hareket görmüş) satırlara sahip işlemler devir sırasında dikkate alınmamaktadır. Bu nedenle bu tip stokların fiili ve gerçek stok durumu devir sonrası farklı olabilir.
Sabit Kıymet Kayıt bilgileri dönemden bağımsız tutulduğundan yeni dönemde aynı bilgilere ulaşılır. Geçmiş dönemdeki kayıt ve amortisman hesaplama bilgileri aynen görülecektir.
Muhasebeleştirilen amortisman kayıtları yeni dönemde muhasebeleşmiş olarak gözükmeye devam edecektir. Muhasebeleşmiş amortisman kayıtlarına ait muhasebe fişi olarak muhasebe kodlarında kullanılan hesaba ait açılış fişi gözükecektir.
Dağıtım emri hareketleri bir sonraki döneme aktarılmamaktadır. Dağıtım emri statüleri devirden önce Kapandı konumuna getirilmelidir.
Devir işlemi Ödeme / Tahsilat üzerinden yapılırsa cari hesaba ait kapanmamış işlemler için işyeri ve işlem dövizleri dikkate alınarak açılış fişinde satır oluşturulur. Ödeme planları oluşturulmaz. Ödeme tarihleri oluşturulur. Oluşan her hareketin satır açıklamasında geçmiş dönemdeki fişe ait tür, numara ve tarih bilgileri yer alır.
Ödeme / Tahsilat üzerinden cari hesap devri yapılırken kaynak fişin tarihi açılış fişinde yer alan “ Devir İşlem Tarihi “ kolonuna yazılmaktadır.
!! Bu özellik 2.04.00 versiyonu ile devir yapıldığında sağlanacaktır. Detaylar 2.04.00 Devir Düzenlemeleri bölümünde belirtilmiştir.

Devir işlemi ödeme/tahsilat üzerinden yapılırsa borç takip penceresine yansımayan hareketlerin cari hesap açılış fişlerine yansımayacağı unutulmamalıdır. Bu yüzden boş satırlı ödeme planlarına bağlı işlemler bir sonraki dönemin açılış fişini etkilemeyecektir.
Tahsil edilmemiş kredi kartı fişlerine ait taksitler ödeme tahsilat üzerinden devir seçeneği ile yeni döneme aktarılmaktadır.
!! Bu özellik 2.04.00 versiyonu ile devir yapıldığında sağlanacaktır. Detaylar 2.04.00 Devir Düzenlemeleri bölümünde belirtilmiştir.

Taksit işlemlerinin devrinin yapılabilmesi sağlanmıştır.
!! Bu özellik 2.04.00 versiyonu ile devir yapıldığında sağlanacaktır. Detaylar 2.04.00 Devir Düzenlemeleri bölümünde belirtilmiştir.

Firmaya ait dönemler arasında Devir yapılması durumunda yeni dönemde herhangi bir şekilde kart silinmemelidir. Eski dönemde hareketi olan kartların silinmesi durumunda geçmiş döneme ait datanın bozulması sözkonusu olacaktır.

Caner Özdemir